The Merry-Go-Round of Beef】(NYT Editorial 3/15)

The only responsible way to resume international trade in beef is to ensure the health of the cattle. And the only way to do that is to test the cattle - all of them, if need be - and to bring a categorical end to the feeding practices that can spread mad cow disease. The agriculture department can cling, if it likes, to the notion of unproven "minimal risk." But all it takes is one sick cow to shut down a border. It doesn't get much more minimal than that.

ニューヨークタイムズも牛肉の安全を確認するためには全頭検査実施が必要としている。安全が第一との見解だ。小さなリスクでも感染者が自国産の牛肉から出てしまえば後の祭り。
ウチでは殆ど牛肉を消費しないが、BSE問題はやはり気になる。経済的、政治的決着で妥協せずに、科学的に納得のいく結論が欲しい。
現在、厚生労働省が米国に対し突っ張っているのもそれなりの公表できない理由があるのでは、とまで考えてしまう。もちろん、「食の安全」はBSEのみで語られるものではない。厚労省には、他の食材に対しても、厳しい姿勢で臨んでもらいたいものである。